Thursday, December 31, 2015

Done Semester 1

Selesai Semester Satu.

Subject
Health Psychology(Assoc. Prof Ba'yah Abd. Kadir)
Social Psychology(Assoc. Prof. Dr Rozmi Ismail)
Abnormal Psychology(Dr.Roseliza Murni)
Psychology System and Theory (Dr. Asmuni/ Dr.Shaffika)
Personality(Pn.Hilwa Abdullah)
Introduction to Psychology(Prof Khaizir & Dr. Chong)
Guidance and Counselling Principle(Dr Rashid Abdul Aziz)

Wednesday, October 28, 2015

Akhirnya Berkonvo :-)

Ini Bukan Kejayaan.... Ini adalah perjalanan hidup...
Tidak ada apa yang boleh dibanggakan.....
Apa maknanya Ilmu jika ia tidak kembali untuk Tuhan ~
Perjalanan seterusnya di Universiti Kebangsaan Malaysia..




Sunday, September 13, 2015

DEBAT PENAMAT

Alhamdulillah....
Tidak sangka, Pertandingan Debat Gender 2014 merupakan pertandingan debat perdana terakhir yang disertai. Suku Akhir Debat Gender, itulah pencapaian paling tinggi dapat disumbangkan kerana ke pentas akhir sudah menjadi perkara mustahil. Bagi saya, itu adalah kepuasan. Meskipun tidak ada yang mengiktiraf peringkat suku akhir itu satu pencapaian. Biar sahaja saya menghargai dan mengiktiraf diri sendiri. Terima Kasih juga buat rakan sepasukan, Nurfatihah Rahim.
Sesiapapun tidak akan memahami apa itu kepuasan berdebat di IPTA. Banyak jatuh bangun yang tidak ada orang kenal. Tragisnya, sayalah pendebat Ijazah Sarjana Muda UTHM tunggal yang akan berkonvokesyen pada tahun 2015 tatkala yang lain undur diri di tengah jalan. Saya faham, susah diterangkan. Kerana perjuangan dan pengorbanan dalam dunia debat terlalu mencabar. Kadang-kadang abaikan tanggungjawab sosial, tidak sempat pun bersosial dengan dunia luar, kerap kali pelawaan rakan sebilik, serumah ataupun sekelas untuk minum dan makan bersama ditolak mentah-mentah. Ada juga insiden pergaduhan apabila keluarga hadir melawat dan tidak hadir ke latihan. Sebegitu sekali, abaikan keluarga. Dan risikonya bila tidak ada pencapaian, maka akan dicarut sampai habis usia.

UM vs UIAM vs UTHM vs UPNM
UM          - Kerajaan Pembuka
UIAM      - Pembangkang Pembuka
UPNM     - Kerajaan Penutup
UTHM     - Pembangkang Penutup

Debat Yang Pernah Disertai Sebagai Speaker

Debat Terbuka
1) Cabaran Debat Muda 2121
2) Debat Terbuka Astar
3) Debat Terbuka Pulau Pinang (PDO)
4) Debat Piala Johor

Debat Perdana
1) Debat Keamanan Ala Presiden UPNM 2013
2) Debat Diraja UMS 2014
3) Debat Kemerdekaan Ala Parlimen UKM 2014
4) Debat Gender UTP, 2013, UPM 2014

Saturday, July 26, 2014


Debat Diraja UMS 2014

Alhamdulillah...diberi kesempatan untuk on team dalam Debat Diraja akhirnya... dulu ikut ja jadi penyokong... sekarang dah berada dalam team...
    Untuk debat ini, expectation sangat tinggi.... sekurang-kurangnya mara ke suku akhir.... namun belum rezeki... Allah sahaja yang tahu.... Untuk mara ke pusingan suku akhir perlu berada di 8 ranking teratas... kami di ranking 11.... satu lagi pengalaman berharga... Sungguh belum masanya berputus asa.... Allah.... terlalu sayangkan Keluarga Debat. :-) ~

Wednesday, January 23, 2013

Role Model

Dengan kelebihan yang Allah beri padanya.....saya mula mengaguminya

He is my new role model!!~

menganalisis...........mengamati........mengGoogle

Saya mahukan semua yang dia ada.......
intelektual
ilmiah
professional

The way you r communicating~


Sunday, January 20, 2013

Debat


Bersukan sudah...........berpantun sudah.........berpidato sudah.............menyanyi sudah............menari pun sudah............Kini masa mencebur BIDANG BARU.........

Ditakdirkan.........setelah mendaftar di UTHM........Kolej Kediaman aku mencari pendebat........dalam tempoh terdekat ......perlawanan persahabatan pun diadakan........aku tampil menunjukkan minat....semua yang hadir pun berbekalkan minat...bukan pengalaman........secara kebetulan.....ramai antara kami yang minat tidak dapat tampil beraksi dalam perlawanan persahabatan......& aku pula kebetulan pulang ke kolej malam sebelum pertandingan.....& perlu beraksi ...... kami kalah & itu pengalaman berharga....

GAGAP,TAK ADA IDEA,BIDASAN.....TERUK......Ohhh.....SANGAT TERUK!!......sehingga jelas wajah kekecewaan di raut wajah para penyokong.............Down......rasa......

Debat KAP,mengulangi nasib sama.....

Semakin lama......semakin down.......& aku membuat keputusan untuk berhenti berdebat........kolej ....& juga induk............

selesai semester 1........sambungan minat bermula..Sekretariat Debat Menawarkan untuk sesiapa yang berminat ke Debat Diraja 2012..... boleh balik ke UTHM kerana subuh esok kita akan bertolak......yg mana pd waktu itu aku di Kampung.........Dengan fikiran yang bosan di rumah......aku pun meminta izin Abah untuk pergi ......Abah siap suruh tunjuk bukti lagi.....& aku tunjukkan post di fb oleh Sekretariat.....Abah memberi kunci kereta.......& wang belanja.....malam itu juga aku pulang ke Batu Pahat....

Tak Sangka......Inilah permulaan perjalanan debat.........di USM.....aku diguide oleh senior yang sgt baik......berbangsa Cina....tetapi luhur,kelakar & menyenangkan perwatakannya.......dia memberi tunjuk ajar bersama senior yang lain.......mula rasa debat itu menyeronokkan..........aku tidak sabar untuk menggali rahsia pendebatan..........meskipun belum layak digelar pendebat......aku mesti cuba bidang baru ini......

Tak kenal maka tak cinta...........Bila dah cinta.....Abah pula yang tak bagi.....katanya debat ni bahaya......nanti orang salah faham tentang kita....cukuplah

Aku belum puas.....& aku mahu membuktikan sesuatu..........& slow talk dgn Abah........Abah masih 50-50...... kadang beri kadang tidak.....beri bila ada sebab kukuh.......menegur bila menjejaskan......
Aku mahu improve.........In shaa Allah......jika bukan sekarang.....suatu hari nanti~


Mula mencebur bidang nyanyian di matrikulasi..disini permulaannya...di mana pada waktu itu seorang pensyarah memberi arahan untuk aku menjadi penyanyi 'miming' pada penutupan orientasi..... plan kami tukar...... bukan 'miming'..... tapi 'live'..... aku redah sahaja pengalaman ini..... sebab aku pun selalu berangan kan...jadi artis ...... jadi
aku digandingkan bersama seorang pelajar perempuan yg suaranya sebiji macam Siti Nurhaliza.....Lagu Kau Mawarku...... Alhamdulillah....respon baik daripada rakan-rakan...hahaaaa.... pemilihan ke KAKOM pun bermula.....aku mendapat tempat ke-3 drpd 10 peserta........1,2 perempuan......yg suaranya memang mantop.....masih diberi peluang.....aku dipanggil sebab kolej ingin menghantar 1 lelaki & 1 perempuan .........jadi selaku lelaki yg ditempat ketiga....aku diberi peluang.....Alhamdulillah......pengalaman pun berganda2 di mana aku dijemput membuat persembahan di Majlis Hari Raya,makan malam dan sebagainya......Ini Pengalaman Berharga di saat result aku pun turut turun harga........Mungkin....Cukuplah~