Saturday, July 26, 2014


Debat Diraja UMS 2014

Alhamdulillah...diberi kesempatan untuk on team dalam Debat Diraja akhirnya... dulu ikut ja jadi penyokong... sekarang dah berada dalam team...
    Untuk debat ini, expectation sangat tinggi.... sekurang-kurangnya mara ke suku akhir.... namun belum rezeki... Allah sahaja yang tahu.... Untuk mara ke pusingan suku akhir perlu berada di 8 ranking teratas... perlu menang 4 untuk confirm.... dan menang 3 pusingan dengan margin tinggi.... pasukan ini cuma mampu menang 3 ..... dan ranking 11 .... menang dengan UNISZA, UPM dan UMP .... kalah dengan UM, UTP dan tuan rumah UMS .... satu lagi pengalaman berharga... Sungguh belum masanya berputus asa.... Allah.... terlalu sayangkan Keluarga Debat. :-) ~

Wednesday, January 23, 2013

Role Model

Dengan kelebihan yang Allah beri padanya.....saya mula mengaguminya

He is my new role model!!~

menganalisis...........mengamati........mengGoogle

Saya mahukan semua yang dia ada.......
intelektual
ilmiah
professional

The way you r communicating~


Sunday, January 20, 2013

Debat


Bersukan sudah...........berpantun sudah.........berpidato sudah.............menyanyi sudah............menari pun sudah............Kini masa mencebur BIDANG BARU.........

Ditakdirkan.........setelah mendaftar di UTHM........Kolej Kediaman aku mencari pendebat........dalam tempoh terdekat ......perlawanan persahabatan pun diadakan........aku tampil menunjukkan minat....semua yang hadir pun berbekalkan minat...bukan pengalaman........secara kebetulan.....ramai antara kami yang minat tidak dapat tampil beraksi dalam perlawanan persahabatan......& aku pula kebetulan pulang ke kolej malam sebelum pertandingan.....& perlu beraksi ...... kami kalah & itu pengalaman berharga....

GAGAP,TAK ADA IDEA,BIDASAN.....TERUK......Ohhh.....SANGAT TERUK!!......sehingga jelas wajah kekecewaan di raut wajah para penyokong.............Down......rasa......

Debat KAP,mengulangi nasib sama.....

Semakin lama......semakin down.......& aku membuat keputusan untuk berhenti berdebat........kolej ....& juga induk............

selesai semester 1........sambungan minat bermula..Sekretariat Debat Menawarkan untuk sesiapa yang berminat ke Debat Diraja 2012..... boleh balik ke UTHM kerana subuh esok kita akan bertolak......yg mana pd waktu itu aku di Kampung.........Dengan fikiran yang bosan di rumah......aku pun meminta izin Abah untuk pergi ......Abah siap suruh tunjuk bukti lagi.....& aku tunjukkan post di fb oleh Sekretariat.....Abah memberi kunci kereta.......& wang belanja.....malam itu juga aku pulang ke Batu Pahat....

Tak Sangka......Inilah permulaan perjalanan debat.........di USM.....aku diguide oleh senior yang sgt baik......berbangsa Cina....tetapi luhur,kelakar & menyenangkan perwatakannya.......dia memberi tunjuk ajar bersama senior yang lain.......mula rasa debat itu menyeronokkan..........aku tidak sabar untuk menggali rahsia pendebatan..........meskipun belum layak digelar pendebat......aku mesti cuba bidang baru ini......

Tak kenal maka tak cinta...........Bila dah cinta.....Abah pula yang tak bagi.....katanya debat ni bahaya......nanti orang salah faham tentang kita....cukuplah

Aku belum puas.....& aku mahu membuktikan sesuatu..........& slow talk dgn Abah........Abah masih 50-50...... kadang beri kadang tidak.....beri bila ada sebab kukuh.......menegur bila menjejaskan......
Aku mahu improve.........In shaa Allah......jika bukan sekarang.....suatu hari nanti~


Mula mencebur bidang nyanyian di matrikulasi..disini permulaannya...di mana pada waktu itu seorang pensyarah memberi arahan untuk aku menjadi penyanyi 'miming' pada penutupan orientasi..... plan kami tukar...... bukan 'miming'..... tapi 'live'..... aku redah sahaja pengalaman ini..... sebab aku pun selalu berangan kan...jadi artis ...... jadi
aku digandingkan bersama seorang pelajar perempuan yg suaranya sebiji macam Siti Nurhaliza.....Lagu Kau Mawarku...... Alhamdulillah....respon baik daripada rakan-rakan...hahaaaa.... pemilihan ke KAKOM pun bermula.....aku mendapat tempat ke-3 drpd 10 peserta........1,2 perempuan......yg suaranya memang mantop.....masih diberi peluang.....aku dipanggil sebab kolej ingin menghantar 1 lelaki & 1 perempuan .........jadi selaku lelaki yg ditempat ketiga....aku diberi peluang.....Alhamdulillah......pengalaman pun berganda2 di mana aku dijemput membuat persembahan di Majlis Hari Raya,makan malam dan sebagainya......Ini Pengalaman Berharga di saat result aku pun turut turun harga........Mungkin....Cukuplah~

IMPIAN....


Impian seterusnya.......

Beraksi di pentas akhir DEBAT......

Menyambung Pengajian ke Luar Negara.....

Usaha tangga kejayaan.........sebelum tu kena buat tangga........

Biarpun tidak mampu........asalkan aku puas mencuba~

CAKNA DEBAT DENGAN MENEROKA ILMU

Thursday, June 23, 2011

Thursday, June 16, 2011