Wednesday, January 23, 2013

Role Model

Dengan kelebihan yang Allah beri padanya.....saya mula mengaguminya

He is my new role model!!~

menganalisis...........mengamati........mengGoogle

Saya mahukan semua yang dia ada.......
intelektual
ilmiah
professional

The way you r communicating~


Sunday, January 20, 2013

Debat


Bersukan sudah...........berpantun sudah.........berpidato sudah.............menyanyi sudah............menari pun sudah............Kini masa mencebur BIDANG BARU.........

Ditakdirkan.........setelah mendaftar di UTHM........Kolej Kediaman aku mencari pendebat........dalam tempoh terdekat ......perlawanan persahabatan pun diadakan........aku tampil menunjukkan minat....semua yang hadir pun berbekalkan minat...bukan pengalaman........secara kebetulan.....ramai antara kami yang minat tidak dapat tampil beraksi dalam perlawanan persahabatan......& aku pula kebetulan pulang ke kolej malam sebelum pertandingan.....& perlu beraksi ...... kami kalah & itu pengalaman berharga....

GAGAP,TAK ADA IDEA,BIDASAN.....TERUK......Ohhh.....SANGAT TERUK!!......sehingga jelas wajah kekecewaan di raut wajah para penyokong.............Down......rasa......

Debat KAP,mengulangi nasib sama.....

Semakin lama......semakin down.......& aku membuat keputusan untuk berhenti berdebat........kolej ....& juga induk............

selesai semester 1........sambungan minat bermula..Sekretariat Debat Menawarkan untuk sesiapa yang berminat ke Debat Diraja 2012..... boleh balik ke UTHM kerana subuh esok kita akan bertolak......yg mana pd waktu itu aku di Kampung.........Dengan fikiran yang bosan di rumah......aku pun meminta izin Abah untuk pergi ......Abah siap suruh tunjuk bukti lagi.....& aku tunjukkan post di fb oleh Sekretariat.....Abah memberi kunci kereta.......& wang belanja.....malam itu juga aku pulang ke Batu Pahat....

Tak Sangka......Inilah permulaan perjalanan debat.........di USM.....aku diguide oleh senior yang sgt baik......berbangsa Cina....tetapi luhur,kelakar & menyenangkan perwatakannya.......dia memberi tunjuk ajar bersama senior yang lain.......mula rasa debat itu menyeronokkan..........aku tidak sabar untuk menggali rahsia pendebatan..........meskipun belum layak digelar pendebat......aku mesti cuba bidang baru ini......

Tak kenal maka tak cinta...........Bila dah cinta.....Abah pula yang tak bagi.....katanya debat ni bahaya......nanti orang salah faham tentang kita....cukuplah

Aku belum puas.....& aku mahu membuktikan sesuatu..........& slow talk dgn Abah........Abah masih 50-50...... kadang beri kadang tidak.....beri bila ada sebab kukuh.......menegur bila menjejaskan......
Aku mahu improve.........In shaa Allah......jika bukan sekarang.....suatu hari nanti~


Mula mencebur bidang nyanyian di matrikulasi..disini permulaannya...di mana pada waktu itu seorang pensyarah memberi arahan untuk aku menjadi penyanyi 'miming' pada penutupan orientasi..... plan kami tukar...... bukan 'miming'..... tapi 'live'..... aku redah sahaja pengalaman ini..... sebab aku pun selalu berangan kan...jadi artis ...... jadi
aku digandingkan bersama seorang pelajar perempuan yg suaranya sebiji macam Siti Nurhaliza.....Lagu Kau Mawarku...... Alhamdulillah....respon baik daripada rakan-rakan...hahaaaa.... pemilihan ke KAKOM pun bermula.....aku mendapat tempat ke-3 drpd 10 peserta........1,2 perempuan......yg suaranya memang mantop.....masih diberi peluang.....aku dipanggil sebab kolej ingin menghantar 1 lelaki & 1 perempuan .........jadi selaku lelaki yg ditempat ketiga....aku diberi peluang.....Alhamdulillah......pengalaman pun berganda2 di mana aku dijemput membuat persembahan di Majlis Hari Raya,makan malam dan sebagainya......Ini Pengalaman Berharga di saat result aku pun turut turun harga........Mungkin....Cukuplah~

IMPIAN....


Impian seterusnya.......

Beraksi di pentas akhir DEBAT......

Menyambung Pengajian ke Luar Negara.....

Usaha tangga kejayaan.........sebelum tu kena buat tangga........

Biarpun tidak mampu........asalkan aku puas mencuba~

CAKNA DEBAT DENGAN MENEROKA ILMU

Thursday, June 23, 2011

Thursday, June 16, 2011

Monday, May 30, 2011

Cerita AMAN sejak azali!

dilahirkan pada 22 Januari 1991....celik2....masa umur 5 tahun sedar2 dh hidup di Indera Mahkota 2,Kuantan Pahang.Masa tu Abah mengajar di Felda Bukit Sagu,Mak mengajar di SMK Panglima Perang...Lepas tu kluarga berpindah ke lepar utara.Abah mengajar di Lepar Utara 1.Mak mengajar di SMK Lepar Utara.duduk kuarters guru...wktu tu bnyk crita2 hantu felda...Waktu dkt Lepar ni,Abah slalu hantar pegi skolah tadika,tpi tiap2 hari aku lari,abah tak tahu sbbnya..waktu tu aku rasa rendah diri,sebab org lain semua pakai baju kotak2 merah,tpi aku takde.Dah tiap2 hari lari,abah tumpang msuk darjah satu terus.aku takde buku teks,org lain smua ada,cikgu selalu piat telinga aku sebab aku tanya mcmne nk buat,aku btul2 tak reti,fade up! aku menangis bwah pokok,abah pun bawak aku balik,wlaupun abah marah.sbb abah tak penah tahu ape yg aku alami,mak pun upah pengasuh datang rumah tiap2 hri,waktu rehat pkul 10,mak balik hantar makanan,ksian akak tu,tiap2 hri aku buli dia.mne la akak skunk ya! dah beranak pinak agaknya..Kemudian,berpindah pula ke Kuala Rompin,Pahang.Mak mengajar di SMK Tanjung Gemok.Abah di SK Tanjung Gemok.Aku pun msuk drjah 1 di SKTG sbb umur aku dh genap 7 tahun,time nyanyi lgu skolah,aku smangat skali,abg aku darjah 6,UPSR die dpt 5A..dah2....cite psl aku je....kalu nk cite pengalaman,bnyk sgt..aku cite skolah je la,skola rendah aku penah skolah di SK Tg Gemok,SK Pontian,SK Pianggu,SK Mukut,Tioman,SK Keratong Dua & akhirnya kembali ke SK Tg Gemok pd Julai masa darjah 6.sbb tu la UPSR dikelaskan sebagai calon menumpang,duduk kat kelas atas,kedua hujung giliran,waktu dduk felda result aku teruk,berlambak gagal sebab aku tak minat langsung nk blaja disebabkan cikgu2 yg memang taknak ajar aku..alhamdulillah,Allah masih bgi aku pluang,walaupun berpindah pd bulan 7(2 bulan sebelum UPSR) atas usaha aku mogok atas katil taknak pegi skolah,sbb tu ayah aku pindahkan aku skolah, bulan sebelum UPSR,Allah bagi aku kekuatan untuk usaha gigih,result UPSR pun keluar.alhamdulillah.dpt la aku 4A.Cerita pasal skola menengah pulak,aku penah skola di SMK Tg Gemok,SMK Pontian Jaya,SMK Seri Rompin & SMK Teknik Jengka...skolah banyak,tpi tak ramai jugak org yg aku knal & org knal aku.kputusan PMR aku rahsiakan,sebab tak berapa memberangsangkan la.waktu dkt Teknik Jengka,result aku teruk,7G dripada 10 sbjek.sbb aku sronok sgt,mls nk belaja,waktu prep sembang dgn tggu masa nk bli nsi lemak je,kbnyakan hdup aku dkt asrama wktu skola mnengah.cikgu pandang lekeh je kat aku,ckp aku kuat main,hmmm...mmg pown.....selesai exam SPM,aku rasa nk baring atas padang tengok langit,lapangnya dada aku....result SPM pun kluar...tpi bukan mcm aku harapkan,tpi sbjek yg aku tak harap dapat pulak...rezeki Allah... yg pling pnting add math aku D....ni la balasan suka ngumpat cikgu add math.....cobaan...tpi brsyukur utk sbjek sejarah,waktu kertas tu,aku alami tekanan yg amat sgt,smpai ikhtiar terakhir aku,sbb masa dh suntuk,aku tak smpat baca,aku bulat smua jwpn objektif dgn baca soalan & jawapan sbjektif....lps tu aku rakam fakta2 sejarah dlm kaset,aku denga ulang2....alhamdulillah dpt jugak A...mungkin korang jugak buleh buat pkare yg same last mnt....hmm.......takpe2...lpas tu tggu tawaran...org lain dh dpt tpi aku blum ditawarkan mne2....meremang bulu roma,nk melalak sekuat2nya pn ada...tp...saba,akhirnya aku dpt Diploma Teknologi Pembuatan Universiti Zainal Abidin dgn Program Matrikulasi Dua Tahun dkt kolej Matrikulasi Pahang,tp aku plik,knp dua tahun.....?? rupa2nya spe2 yg kputusan add math nya C kebawah mmg kena msuk Dua tahun.....tpi ada hikmahnya,rupanya program ni polish balik basic2 aku yg lemah waktu spm.......tgk...setiap ssuatu tu msti ada hikmahnya kan....lps matrik aku cari keje,Petronas je yg sudi segera nk trima aku.....jadi laa aku seorang cashier.....hmmm....nanti smbung lgi ya!